Is jodium in je voeding echt zo belangrijk?

Blog van de Weight Watchers diëtiste over jodium:

Jodium is een essentieel spoorelement, maar wat houdt dat precies in?

Een spoorelement is een mineraal waar ons lichaam heel weinig van nodig heeft. Jodium is belangrijk voor de productie van het schildklierhormoon. Hormonen die voor een goede groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling nodig zijn. Erg belangrijk op jonge leeftijd dus, om groeiachterstand en een verminderd leervermogen te voorkomen. Een groot tekort kan zelfs tot dwerggroei leiden (vroeger werd jodium al ingezet tegen krop(struma).

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Om tekorten te voorkomen wordt er in Nederland jodium aan producten toegevoegd. Denk hierbij aan gejodeerd keukenzout, bakkerszout voor het bakken van brood en in sommige vleeswaren. Dit zijn de belangrijkste bronnen van jodium in onze voeding en dat maakt me zorgen. Zeker in deze tijd, waarbij mensen brood van hun dagmenu schrappen (let ook op als je zelf brood bakt of biologisch brood eet). Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken, wat invloed heeft op je stofwisseling.

Mensen die geen brood meer eten, zullen er nu waarschijnlijk nog geen last van hebben. Je schildklier heeft namelijk een grote voorraad jodium opgeslagen. Na enkele jaren zou je pas iets gaan merken. Zolang je eet volgens de richtlijnen die de Gezondheidsraad adviseert en variatie in je menu aanbrengt, krijg je voldoende jodium binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram per dag. Dit haal je ongeveer met 6 sneetjes brood, andere mogelijkheden zijn:

• 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
• 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
• 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
• 8 gekookte eieren
• 1 kg kaas
• 14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
• 5 kg runderlappen

Zo kunnen we wel opmerken dat brood een van de makkelijkste producten is om voldoende jodium binnen te krijgen.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Elke van der Velden
Diëtist Weight Watchers