Kerstdiner

Tijdens de cursus hebben we gekeken hoe we (Kerst)recepten WW-proof kunnen maken. Met een beetje handigheid lukt het je vast om een recept dat je redelijk wat punten kost, om te toveren naar eentje die met gemak in je weekplanning past en niet al je extra punten opsnoept.

Hieronder nog wat voorbeelden van heerlijke feestelijke recepten. Lekker, gezond en minimaal in punten. Win-Win.

VOORGERECHT/HAPJE VIS

Zalm-spinazierolletje

zalmspinazie

SmartPoints waarden:   3
Porties:                                12
Voorbereidingstijd:        20 min
Bereidingstijd:                  20 min
Moeilijkheidsgraad:        Gemakkelijk

Ingrediënten
2             Eieren                                               (4)
250 g     Spinazie, diepvries, ontdooid      (0)
200 g     Geraspte kaas, tot 30+                  (19)
200 g     Zuivelspread met kruiden, light  (14)
100 g     Zalm, gerookt                                   (4)
Peper
Zout

Instructies
Meng 2 eieren met 250 g ontdooide diepvriesspinazie en breng op smaak met peper en zout. Strijk het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met 200 g geraspte 30+ kaas en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Bestrijk het afgekoelde mengsel met 200 g light zuivelspread met kruiden en beleg met 100 g gerookte zalm.

Rol voorzichtig op, wikkel in aluminiumfolie en leg ca. 2 uur in de koelkast. Snij de rol in 12 stukjes.

 

VOORGERECHT ZONDER VLEES/VIS

Paddenstoelcappuccino met parmezaanrepen

paddenstoelencappucino

SmartPoints waarden:     4
Porties:                                4
Voorbereidingstijd:         15
Bereidingstijd:                  25
Moeilijkheidsgraad:        Moeilijk

Ingrediënten
150 ml Kokend water                           (0)
10 g  Gedroogd eekhoorntjesbrood   (0)
100 g Kastanjechampignons               (0)
2 Sjalot                                                     (0)
2 kl Olijfolie                                             (3)
100 ml Droge witte wijn                        (2)
100 g Aardappelen, rauw                      (2)
6 takje(s) Tijm                                          (0)
250 ml Groentebouillon                         (0)
1 vel Filodeeg                                              (2)
1 el  Parmezaanse kaas                          (1)
100 ml Room, 8% vet                              (5)
100 ml Magere melk                                 (1)
Peper
Citroensap
Nootmuskaat
Zout

Instructies
Schenk 150 ml kokend water over 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood en laat ca. 10 minuten wellen. Snij 100 g kastanjechampignons en 2 sjalotten in stukjes en bak in 1 koffielepel olijfolie. Schenk er 100 ml droge witte wijn bij en laat ca. 2 minuten zachtjes koken. Rasp 100 g aardappelen grof. Ris de blaadjes van 6 takjes tijm. Giet het eekhoorntjesbrood af en vang het weekvocht daarbij op. Druk het vocht er goed uit en snij in stukjes. Doe met de geraspte aardappel en ca. 2/3 van de tijm bij de champignons. Schenk het weekvocht en 250 ml groentebouillon erbij en laat 15–20 minuten zachtjes koken.

Rol 1 vel filodeeg uit en bestrijk met 1 koffielepel olijfolie. Bestrooi met de rest van de tijm, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas en wat zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ca. 3 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C krokant en goudbruin. Laat afkoelen. Doe 100 ml light room (tot 8% vet) bij de soep, laat één keer aan de kook komen en pureer. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Verhit 100 ml magere melk en schuim op. Verdeel de soep over 4 kommen. Schep het melkschuim erop en bestrooi met geraspte nootmuskaat. Breek de parmezaankletskop in stukjes en serveer met de soep.

 

HOOFDGERECHT MET VLEES

Ossenhaas met aardappel-knolselderpuree

Photographer Carsten EICHNER - Foodstylist Maren Jahnke Styling Juliane Bennien

SmartPoints waarden:   11
Porties:                                4
Voorbereidingstijd:        15 min
Bereidingstijd:                  40 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Ingrediënten
500 g     Ossenhaas, rundvlees, rauw       (8)
2 el        Olijfolie                                               (9)
800 g     Aardappelen, rauw                        (18)
400 g     Knolselderij                                       (0)
800 g     Prinsessenbonen                            (0)
4             Sjalotten                                             (0)
200 ml Groentebouillon                             (0)
100 ml Room, 8% vet                                   (5)
2 kl         Tijm, gehakt                                      (0)
2 kl         Citroensap                                         (0)
2 el        Allesbinder                                       (4)
2 kl         Citroenrasp, geraspte schil van 1 citroen (0)
½ kl        Zout                                                      (0)
Peper                                                                  (0)
Nootmuskaat, geraspt                                  (0)

Instructies
Meng de zwarte peper, de geraspte schil van de citroen en het zout op een bord. Wentel daarin de ossenhaas en bak aan in 1 eetlepel olijfolie. Haal uit de pan (bewaar het braadvocht) en leg in een kleine, ondiepe ovenschaal. Laat 25-30 minuten garen in een voorverwarmde oven op 150 °C.

Schil in de tussentijd de aardappelen en de knolselderij en snij in stukken. Kook de groenten in ca. 20 minuten gaar. Kook 800 g prinsessenbonen in ca. 10 minuten gaar.

Snipper de sjalotjes en bak in het hete braadvocht glazig. Schenk er de groentebouillon en de light room bij, voeg de gehakte tijm en het citroensap toe en breng aan de kook. Roer er de allesbinder door en laat ca. 3 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Giet de aardappelen en knolselderij af, vang het kookvocht op en stamp de groenten fijn met wat van het kookvocht. Breng de puree op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.

Giet de bonen af. Haal het vlees uit de oven en snij in plakken. Serveer de ossenhaas met saus, puree en prinsessenbonen.

DESSERT

Fruitspiesjes met witte chocolade

fruitspieswittechocolade_n_lg

SmartPoints waarden:   4
Porties:                                4
Voorbereidingstijd:        15 min
Bereidingstijd:                  5 min
Moeilijkheidsgraad:        Gemakkelijk

Ingrediënten
Fruit naar keuze in stukjes           (0)
60 g Witte chocolade                    (17)
Houten prikkers

Instructies
1. Dep het fruit droog en schuif de partjes op houten prikkers.

Breek de chocolade in grove stukken en laat au bain marie smelten.

De gesmolten chocolade zigzaggend over de fruitspiesjes gieten, serveren en… smullen maar!