Paasrecepten

Mini-appelpannenkoekjes
1 zoete appel                                            0 sp
250 gram griekse yoghurt 0%                3 sp
2 eieren                                                      4 sp
een paar druppels vloeibare zoetstof  0 sp
45 ml mineraalwater                                0 sp
Halve koffielepel bakpoeder                  0 sp
125 gram havermout                             13 sp
2 koffielepels olie                                     4 sp

Schil de appel en snij de appel in vieren, verwijder het klokhuis en rasp hem grof.
Meng de yoghurt met de eieren, de zoetstof, het mineraalwater en het bakpoeder.
Schep vervolgens de havermout en de geraspte appel erdoor.
Verhit de olie in porties in een pan en giet per pannenkoek telkens een eetlepel deeg in de pan. Bak 12 minipannenkoeken aan beide kanten gaar en serveer. De appel kan ook vervangen worden door banaan of ander fruit, net wat je lekker vindt.

12 pannenkoekjes voor vier personen 24 smartpoints  = 6 smart points per persoon

Eiermuffin
Voor een houder met zes muffins.

Kluts 4 eieren met melk en een snufje zout. Plaats papieren houders in de houder. Vul deze met dat wat je lekker vindt (rauwe ham met kaas gebruikt, frambozen en plakjes banaan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan zalm, tomaatjes of champignons).
Schenk het eiermengsel eerst over de hartige ingrediënten en strooi in het restant wat suiker of zoetstof en schenk dat over het fruit.
8 minuten in de oven op 200 graden.
Smart Points zijn afhankelijk van de ingrediënten.

Appel met vanillevla
Schil een appel en verwijder het klokhuis. Bestrooi de appel met kaneel en giet er vanillevla over heen. Zet twee minuutjes in de oven. Heerlijk dessert of tussendoortje voor slechts 3 smart points.

Eiersalade
2 hard gekookte eieren
1 koffielepel mosterd
3 eetlepels magere kwark
2 koffielepels bieslookringetjes
1 koffielepel kerriepoeder

Neem het eigeel en meng het met de mosterd, kwark en de kerrie. Snijd het eiwit in blokjes. Doe het in een schaaltje en breng op smaak met peper en zout. Strooi er wat gehakte bieslook over.

Hele portie is 5 smart Points.

Mugmuffin
Men neme een ei,  1EL havermout, kaneel of speculaaskruiden en een rijpe banaan. Meng het ei, kaneel en de havermout en stop het in een mok. Prak hier nog een banaan door.  Zet vervolgens de mok met het beslag 3 minuten in de magnetron op 800 watt. Et voila, een heerlijk voedzaam ontbijtje. Eventueel kun je er wat honing op doen. Schep er nog wat magere kwark (125 gram 2 smart points) naast. Lekker met bosbessen of frambozen, maar ook ander fruit is lekker hierbij. Waar je maar zin in hebt eigenlijk. 5 smart points

Yoghurt met warme vruchten
In de supermarkt kun je bevroren bosvruchten kopen. Sowieso altijd handig om in de koelkast te hebben. Warm en ontdooi een portie hiervan even op in de magnetron. Roer dit door Griekse yoghurt 0% vet 150 gram voor 2 smart points. Brokkel hierover de cereal biscuits van de Weight Watchers. Slechts 3 smart points.

Appelmoescake
Koop een willekeurig pak cakemix en vervang de boter door eenzelfde hoeveelheid appelmoes. Omdat de appelmoes zoet is kun je ook minder suiker toevoegen. Echt heel smakelijk en aanzienlijk minder smart points. Je kunt zelf de smart points uitrekenen aan de hand van het etiket. Of je kijkt even naar het filmpje op you tube op het kanaal van mijn collega Petra: Welkom in Petra’s keuken.

Zwarte bonen brownie (voor wie durft!)
Belangrijk: proef het beslag goed voordat je het in de oven stopt. Is het zoet genoeg naar jouw smaak? Voeg zoveel zoetstof toe als je zelf lekker vindt. De hoeveelheid zoetstof is dan ook een richtlijn.
– 250 gram zwarte bonen            10 sp
– 2 eieren                                             4 sp
– 1/2 cup zoetstof of stevia                0 sp
– 1/8 theelepel zout                            0 sp
– 7 koffielepels cacaopoeder            5 sp
– Stukje boter of 3 koffielepels olie   5 sp
– 1 theelepel bakpoeder                     0 sp
– 1 zakje vanillesuiker                         2 sp

26 smart points voor de hele brownie

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in de blender en blend dit tot 1 vloeibaar mengsel. Als jouw mengsel niet vloeibaar genoeg is, kun je er een klein beetje water of melk bij doen.  Let dan wel op dat je het niet TE vloeibaar maakt, want dan bindt het niet goed meer. Leg wat bakpapier in je bakvorm en giet het browniemengsel erin. Je zou er nu nog extra dingen aan kunnen toevoegen zoals walnoten, rozijnen, chocoladestukjes (pure chocola. Als je oven is voorverwarmt, kunnen je brownies 25 minuten in de oven gebakken worden. Om te zien of de brownies klaar zijn, kun je met een prikker in de brownie prikken. Als hij er schoon uitkomt het klaar. Laat het vervolgens even afkoelen en dan kun je de brownies snijden.

Met dank aan coach Petra voor alle recepten op een rij!