Stress en afvallen

Cortisol (het stresshormoon), stress en afvallen

De productie van cortisol wordt gestimuleerd door stress. Situaties van gevaar waarin we twee keuzes hebben: vechten of vluchten.

Het lichaam produceert dan cortisol om onze alertheid te vergroten en om ons lichaam op dat moment meer energie te geven (cortisol stimuleert de suikerstofwisseling voor directe levering van energie).

Een lichte verhoging van de cortisolwaarde heeft een heilzame uitwerking. Zo krijg je bijvoorbeeld snel de beschikking over extra energie, functioneert je geheugen beter, wordt je immuunsysteem actiever en ben je minder gevoelig voor pijn. Maar cortisol kan in verhoogde dosis een aantal negatieve uitwerkingen hebben.

Zo kan het triglyceriden van het vetweefsel mobiliseren en verplaatsen naar de viscerale vetcellen, diep in de buikzone.. Visceraal vet in je buikstreek heeft volgens onderzoek tot wel 4 keer meer cortisolreceptoren dan ander vet, waardoor cortisol het meest actief is in de buikstreek. Dit leidt tot meer vetopslag in de buikstreek en houdt verband met het risico op hart- en vaatzieken, het metabool syndroom en diabetes mellitus type 2.

Het is dus van groot belang dat je je cortisolwaarden binnen redelijke grenzen houdt, bijvoorbeeld door stressmanagement: niet te veel koffie, voldoende slaap, voldoende beweging, gezonde levensstijl.

(Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/95105-stress-cortisol-en-overgewicht.html)